Roy Fares galette med mandelfyllning och sommarbär

koket.se
Roy Fares galette med mandelfyllning och sommarbär
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Roy Fares galette med mandelfyllning och sommarbär

17 ingredienser

Godaste bärgaletten med krämig mandelmassefyllning, jordgubbar, hallon och blåbär. Roy Fares recept är en riktig favorit här på köket.se!

logo
Roy Fares KH2024

Se Roy Fares laga receptet

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

pajdeg

  • 220 g osaltat smör, kallt
  • 280 g vetemjöl [4,5 dl]
  • 15 g strösocker [1 msk]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 75 g vatten, iskallt (0,75 dl)

Mandelfyllning

  • 300 g mandelmassa
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 55 g ägg [1 st]
  • 30 g vetemjöl [0,5 dl]

Topping

  • 100 g hallon
  • 10 jordgubbar
  • 150 g blåbär
  • 20 g majsstärkelse [2 msk]
  • 85 g strösocker [1 dl]

Pensling

  • 1 ägg
  • mandel, flisad
  • pärlsocker

Gör så här

Pajdeg

  1. Dela smöret i små tärningar. Lägg alla ingredienser förutom vattnet i en matberedare och kör i på max hastighet i 5 sekunder, eller tills du ser att degen smulat sig. Tillsätt vatten och kör tills degen börjar gå ihop. Man ska se små flisor av smöret kvar. Tryck ihop degen lite lätt, plasta och låt vila i kylen 1 timme.

Mandelfyllning

  1. Blanda mandelmassa och smör till en slät smet med handen i en bunke, tillsätt 1 ägg och vetemjöl och blanda väl.

Topping

  1. Dela bären på mitten eller i 4 beroende på storlek. Blanda strösocker med maizena och blanda sedan i det med bären och vänd runt försiktigt.

Gräddning

  1. Sätt på ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Kavla ut degen till en rundel 30 cm i diameter. Lägg över degen på en plåt med bakplåtspapper. Lägg mandelfyllning i mitten av den utkavlade degen och spara en bit av kanterna så att du kan vika över.
  3. Lägg bären på mandelfyllningen. Vik över kanterna så att du bilda en fin ram. Pensla sidorna med ägg och strö över mandelflisor och pärlsocker.
  4. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Servera med vaniljglass eller vaniljvisp.