Roys doughnuts med chokladglasyr

POPULÄRT
koket.se
Roys doughnuts med chokladglasyr
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Roys doughnuts med chokladglasyr

16 ingredienser

3 h

Nyfriterade munkar med en len chokladglasyr är bara för gott! Strössla med ditt finaste strössel eller hackade jordnötter.

Tips! Vill du att munkarna ska jäsa lite snabbare då kan du bara tända lampan i ugnen utan att ha värme på. Lampan ger ifrån sig lite värme och det funkar perfekt som ett litet jässkåp. Stoppa in plåten plasten på och låt jäsa ca 60 minuter, dom ska bli puffiga.

logo
Roy Fares KH2024

Se Roy Fares laga receptet

Ingredienser

portioner15 - 20 stycken

Munkar

  • 250 g mjölk [2,5 dl]
  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 18 g vaniljsocker [2 msk]
  • 5 g bakpulver [1 tsk]
  • 7 g salt [1 tsk]
  • 30 g jäst
  • 120 g smör, rumstemperatur
  • 110 g ägg [2 st]
  • 660-690 g vetemjöl [11-11,5 dl]
  • 1,5 l olja, till fritering

Chokladglasyr

  • 75 g mjölk [0,75 dl]
  • 360 g florsocker [6 dl]
  • 40 g kakao [1 dl]
  • 3 g salt [0,5 tsk]

Dekoration

  • strössel
  • jordnötter, hackade

Gör så här

Doughnuts/munkar

  1. Arbeta samma alla ingredienser i en köksassistent med krok. Kör cirka 5 minuter på låg hastighet, öka hastigheten och arbeta degen 10 minuter till eller tills den känns elastisk och fin. Låt degen vila på ett lätt mjölat bord under handduk i 20 minuter.
  2. När degen släppt spänningen lite kavlar du ut den cirka 1,5 cm tjock och stansar ut rundlar med en utstickare som är 7-8 cm i diameter. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper som är lite lätt mjölat och stick ut ett litet hål i mitten (vill du göra munkar då hoppar du över det lilla hålet i mitten). Täck med handduk och låt jäsa 1,5-2 timmar, till dubbel storlek.
  3. Hetta upp oljan till 180 grader och fritera 2 doughnuts i taget tills de fått en fin gyllenbrun färg. Ta upp med en hålslev och lägg på hushållspapper och flytta sedan över dem till ett galler, låt svalna.

Chokladglasyr

  1. Blanda mjölk och salt i en kastrull, tillsätt florsocker och sist kakao. Värm på medelvärme tills du har en glansig och len glasyr. Doppa dina doughnuts i glasyren och värm och rör om i glasyren lite mellan varven.
  2. Strö på strössel eller saltade och hackade jordnötter och servera nyfriterade!