Påskens gulligaste och godaste bakverk! Mandelmaräng rullas ihop till en rulltårta fylld med len smörkräm och garneras med små fågelbon gjorda av choklad och mandelsplitter.
35 g mandelsplitter, av rostade mandlar (ca 12 minuter på 170 grader)
35 g mjölkchoklad
30 små påskäggsgodisar (t ex non stop)
10 knäckformar
Gör så här
Botten
Sätt ugnen på 170 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
Vispa äggvitor på medelhög hastighet och tillsätt 1 dl strösocker i omgångar. Vispa till en fast maräng.
Blanda mandelmjöl, majsstärkelse och 1 dl strösocker. Vänd i de torra ingredienserna i marängen. Fyll på spritspåse med en slät tyll storlek 10.
Spritsa ut smeten på diagonalen över 2/3 av plåten. Det ger bakelsen ett vackert mönster och hindrar den från att gå sönder när man rullat ihop den. Strö flagad mandel över mandelmarängen.
Grädda i mitten på ugnen i ca 16 minuter.
Lägg ett bakplåtspapper över och vänd den med en plåt upp och ner. Låt stå i 2-3 minuter innan du tar bort pappret.
Fyllning
Vispa ihop äggulor, socker, grädde, majsstärkelse i en kastrull på svag värme. Tillsätt smöret.
Sjud krämen under omrörning på svag värme tills den tjocknar.
Häll upp i en skål och låt krämen kallna.
Fågelbon
Smält mjölkchoklad och vänd i mandelsplitter. Tryck ut ”fågelbon” i knäckformarna och lägg tre små godisägg i varje bo. Ställ i kylen och låt stelna.
Montering
Vispa upp smörkrämen tills den är fluffig och stryk krämen över 3/4 av mandelmarängen, lämna en tom del mot ena långsidan.
Rulla ihop rullen så tajt som det går med hjälp av bakplåtspappret, börja i änden där krämen går hela vägen ned mot kanten. Ställ i kylen tills det är dags att servera.
Vid servering
Skär upp i 3 cm bitar med en brödkniv. Lägg på fågelbon och servera genast.