Rulltårta med rabarber

Malin Söderström

Rulltårta med rabarber

12 ingredienser

20 m

En luftig rulltårta med rabarbersylt och smörkräm gör sig riktigt gott till fikat.

Ingredienser

portioner rulltårta

Rulltårta

  • 3 ägg
  • 1,5 dl muscovadosocker
  • 2 dl potatismjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • strösocker
  • smörkräm
  • rabarbersylt

Smörkräm

  • 150 g smör
  • 2,5 dl florsocker
  • 1 äggula

Rabarbersylt

  • 500 g rabarber
  • 300 g syltsocker
  • 1 dl vatten
  • 1 krm malen kardemumma, nystött

Gör så här

Rulltårta

  1. Vispa ägg och socker riktigt poröst.
  2. Sikta i potatismjölet och bakpulvret. Rör om väl.
  3. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Bred ut smeten.
  4. Grädda i ugnen på 200 grader i cirka 5 minuter.
  5. Tag ut rulltårtan ur ugnen. Strö ut socker på ett bakplåtspapper och stjälp försiktigt upp kakan så att ovansidan hamnar mot sockret.
  6. Lossa försiktigt bakplåtspapperet som sitter fast i kakan. Låt svalna något.
  7. Bred smörkräm och rabarbersylt över kakan och rulla ihop till en tight rulle. Börja från ena långsidan. Rulla sedan in rulltårtan i bakplåtspapperet med skarven nedåt. Låt vila en stund i kylen.

Smörkräm

  1. Vispa smöret ljus och luftigt med socker.
  2. Vispa ned äggula och fortsätt vispa en liten stund till.

Rabarbersylt

  1. Skär rabarbern i fina slantar.
  2. Koka upp hälften av rabarbern med socker, vatten och kardemumma. Låt småputtra så att rabarbern löser upp sig.
  3. Rör ned resterande rabarber och ge bara ett kort uppkok så att det fortfarande finns lite bitar i.
  4. Ställ att svalna. Passar så klart till mycket annat och går utmärkt att göra många dagar i förväg.