Rulltårta med rabarbercurd

koket.se
Rulltårta med rabarbercurd
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Rulltårta med rabarbercurd

13 ingredienser

45 min

Så enkelt och så gott. Klassisk rulltårta fylld med sötsyrlig rabarbercurd är ett perfekt fika att svänga ihop till fikastunden. Bjud gärna rulltårtan med en klick vispad grädde.

logo
Camilla H porträtt KH2024

Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser

portioner10 - 12

Rabarbercurd

  • 500 g rabarber, färsk eller fryst
  • 1 dl citronsaft, färskpressad [ca 2 citron]
  • 1 dl vatten
  • 2 äggulor
  • 3 dl syltsocker
  • 50 g smör

Rulltårta

  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl majsstärkelse (eller potatismjöl)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bakpulver

Garnering

  • florsocker, att pudra över

Gör så här

Rabarbercurd

  1. Skölj rabarbern och skala om den inte är späd. Skär i små bitar.
  2. Blanda rabarber, citronsaft och vatten i en kastrull. Låt koka tills rabarbern är mosig.
  3. Passera moset genom en finmaskig sil ner i en skål.
  4. Vispa upp äggulorna lite lätt och rör ner dem i det varma rabarbermoset. Tillsätt syltsockret och sätt skålen över ett vattenbad. Låt curden tjockna under konstant omrörning. Ta bort skålen från kastrullen och tillsätt smöret. Rör om tills smöret har smält.
  5. Häll ner curden i en kall skål och vispa för hand tills krämen har svalnat helt och hållet.

Rulltårta

  1. Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna till rulltårtsbottnen och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  4. Häll upp smeten i långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter eller tills att den fått en gyllenbrun färg.
  5. Vänd upp rulltårtan på en ren kökshandduk medan den fortfarande är varm. Ta försiktigt bort bakplåtspappret (pensla med lite kallt vatten om det inte lossnar) och rulla in rulltårtsbotten i kökshandduken. Låt svalna helt och hållet.
  6. Rulla upp botten och bre på rabarbercurden.
  7. Rulla ihop och ställ i kylskåpet så att den får sätta sig, minst 30 minuter, innan du pudrar den med florsocker, skär upp i bitar och servera.