Ryggbiff med grönpepparsås, rösti och haricots verts

POPULÄRT
koket.se
Ryggbiff med grönpepparsås, rösti och haricots verts
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Ryggbiff med grönpepparsås, rösti och haricots verts

25 ingredienser

1 h

Lyxigt god middag signerad mästerkocken Stefan Ekengren. Stekt ryggbiff serveras med en gräddig pepparsås och rösti, en schweizisk typ av potatiskaka som görs med riven potatis, lök och sidfläsk. En riktigt pangmiddag att bjuda dina gäster på.

logo
stefan ekengren profilbild ny

Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 4 skivor ryggbiff (à ca 150 g)
  • smör
  • rapsolja
  • salt
  • svartpeppar

Grönpepparsås

  • 3 schalottenlökar, skivade
  • 4 klyftor vitlök, delade
  • 4 tsk grönpepparkorn, mosade (i ivinäger)
  • 1 kruka färsk timjan
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk sherryvinäger
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 dl rött vin
  • 6 dl kalvfond (utspädd)
  • 2 dl grädde

Rösti

  • 800 g fast potatis, skrubbad
  • 1 gul lök
  • 0,5 klyfta vitlök, finriven
  • 100 g rökt sidfläsk, fintstrimlat (bacon går också bra)
  • 50 g smör
  • 3 msk rapsolja
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Till servering

  • 300 g haricots verts
  • ev 1 kruka vattenkrasse

Gör så här

  1. Fräs lök, vitlök och grönpeppar i smör i en kastrull tills de blir mjuka utan att ta färg. Strö på sockret och låt det karamelliseras. Häll i vinäger och låt den koka in helt. Klicka i tomatpuré och låt den fräsa med en liten stund. Häll på rött vin och låt koka ihop till hälften.
  2. Häll i kalvfond och låt koka ihop ytterligare till hälften. Sila av såsen i en ny kastrull, ställ åt sidan till servering.
  3. Riv potatisen på den grova sidan av rivjärnet. Salta och låt stå några minuter så att vätskan börjar dras ut.
  4. Stek sidfläsket halvkrispigt i stekpanna. Lägg i löken, sänk värmen något och låt löken koka ihop med sidfläsket.
  5. Blanda potatis, fläsk och lök.
  6. Häll rapsolja i en panna. Lägg i potatisblandningen. Tryck till och forma till en fin kaka. Låt steka så att den får fin färg. Vänd med hjälp av en tallrik och låt den steka krispig på andra sidan också.
  7. Sätt ugnen på 220 grader.
  8. Koka haricots verts mjuka i saltat vatten. Häll av.
  9. Linda bacon runt knippen av bönor (1 knippe per person). Lägg på en bakpappersklädd plåt med baconskarven nedåt.
  10. Tillaga i ugnen ca 15 minuter.
  11. Salta och peppra biffskivorna runt om. Hetta upp en panna och häll i olja och smör. Låt smöret tystna innan skivorna läggs i, stek krispiga till medium i mitten. Ta upp köttet och låt vila.
  12. Slå i grönpeppargrunden i pannan och deglacera, det vill säga koka ur pannan från alla goda smaker. Häll i grädden och låt koka ihop något lite till. Sila av såsen igen och smaka av med salt.
  13. Lägg upp biff på tallrik. Skär tårtbitar av röstin och lägg bredvid, toppa med haricots verts, sås och gärna vattenkrasse.