Ryggbiff med krispig potatissallad

koket.se
Ryggbiff med krispig potatissallad
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Ryggbiff med krispig potatissallad

33 ingredienser

1 h

Ryggbiff med krispig potatissallad är alltid en uppskattad huvudrätt som här blir snäppet vassare med grillad ezme.

Se Markiz Talhaoui Tainton laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Ryggbiff

  • 2 ryggbiffar [ca 200-250 g vardera]
  • salt
  • peppar
  • 2 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 1 kvist färsk rosmarin

Ezme

  • 4 tomater (medelstora)
  • 1 röd paprika
  • 1 grön chilifrukt
  • 1 rödlök, finhackad (liten)
  • 2 klyftor vitlök, pressade (liten)
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk granatäpplesirap (valfritt)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk chiliflakes (pul biber)
  • 0,5 tsk sumak
  • färsk persilja, hackad (till garnering)

Potatissallad

  • 600 g potatis (små)
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Tahinidressing

  • 3 msk tahinipasta
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vatten (mer om nödvändigt)
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 tsk lönnsirap (eller honung)
  • salt
  • peppar

Gör så här

Ryggbiff

  1. Ta ut ryggbiffarna ur kylen och låt dem bli rumstempererade.
  2. Krydda biffarna generöst med salt och peppar.
  3. Värm olivoljan i en stor stekpanna på hög värme.
  4. När oljan är riktigt het så lägg i biffarna och stek dem i 3-4 minuter på varje sida för medium rare, eller till önskad doneness.
  5. Tillsätt vitlöksklyftorna och rosmarinkvisten i stekpannan under den sista minuten av tillagningen för extra smak.
  6. Ta bort biffarna från pannan och låt dem vila i 5 minuter innan servering.

Ezme

  1. Värm ugnen till 250 grader grill.
  2. Halvera tomater, paprika och grön chili. Lägg på en plåt och pensla dem med olivolja och grilla i ca 20 minuter.
  3. Låt de grillade grönsakerna svalna något och hacka dem sedan grovt.
  4. Blanda de hackade grillade grönsakerna med finhackad rödlök, pressad vitlök, tomatpuré, olivolja, citronsaft och granatäppelsirap i en stor skål.
  5. Krydda med salt, paprikapulver, spiskummin, turkiska chiliflakes och sumak. Blanda väl.
  6. Låt stå i kylskåpet i minst 30 minuter innan servering för att låta smakerna utvecklas.
  7. Garnera med hackad persilja innan servering.

Potatissallad

  1. Tvätta potatisarna och koka dem i lättsaltat vatten tills de är mjuka, ca 15-20 minuter.
  2. Låt potatisarna rinna av och svalna något.
  3. Värm ugnen till 200 grader.
  4. Lägg potatisarna på en bakplåt och mosa dem lätt med en gaffel eller en potatisstöt.
  5. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar.
  6. Rosta potatisarna i ugnen i 25-30 minuter, eller tills de är gyllenbruna och krispiga.

Tahinidressing

  1. Blanda alla ingredienser till tahinidressingen i en skål och vispa tills den är jämn och krämig.
  2. Justera konsistensen med mer vatten om den är för tjock.
  3. När potatisarna är klara så låt dem svalna något innan du blandar dem försiktigt med tahinidressingen.

Servering

  1. Lägg upp ryggbiffen på tallrikar och servera med en generös sked klassisk ezme och den krispiga potatissalladen.