Ryggbiff med parmesanpotatis, tryffelmajo och brynt lök

NYHET
Ryggbiff med parmesanpotatis, tryffelmajo och brynt lök
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Ryggbiff med parmesanpotatis, tryffelmajo och brynt lök

22 ingredienser

50 min

Helgkänsla på en tallrik! Det här är en riktigt festlig rätt som kommer att imponera på gästerna. En smakrik anrättning som är enklare att laga än man kanske tror.

Ingredienser

portioner
  • 700 g ryggbiff, i skivor (hängmörad)
  • 2 klyftor vitlök
  • färsk persilja
  • neutral rapsolja, att steka i
  • smör, att steka i

Parmesanpotatis

  • 800 g delikatesspotatis, eller små exemplar av annan fast potatis
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl parmesanost, riven
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Tryffelmajo

  • 2 dl majonnäs
  • tryffelolja (några droppar)
  • nymalen svartpeppar

Lök

  • 1 gul lök (stor)
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk balsamvinäger
  • smör, att steka i

Balsamicosky

  • 1 dl balsamvinäger
  • 2 msk flytande honung
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader, varmluftsfunktion.
  2. Halvera potatisarna på längden. Skär ett rutmönster i snittytan, men utan att skära igenom hela vägen. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och fördela den rivna parmesanosten jämnt över plåten.
  3. Lägg sedan på potatisen med snittytan nedåt. Pensla på olivolja, salta och peppra. Rosta potatisen i ugnen i cirka 35 minuter tills potatisen är färdig och parmesanosten fått en gyllene färg.
  4. Blanda majonnäsen med några droppar tryffelolja (ta lite i taget, det blir lätt för mycket). Smaka av med svartpeppar. Ställ åt sidan.
  5. Skär löken i 4 centimetertjocka skivor. Stek i smör tills de börjar mjukna och får lite färg på båda sidor. Fördela timjan, soja och balsamvinäger över lökskivorna, vänd runt dem i stekpannan och ställ sedan åt sidan.
  6. Salta och peppra köttet. Stek först på hög värme i någon minut per sida i olja, lägg sedan i en klick smör i pannan samt hela vitlöksklyftor.
  7. Ös köttet med smöret tills det får den stekgrad du önskar. Ta upp köttet och låt det vila i 5 minuter före servering.
  8. Häll balsamvinäger, honung och soja till skyn i pannan som köttet stektes i. Vispa och låt puttra ihop på låg värme medan köttet vilar. Klicka i smöret, vispa på nytt och smaka eventuellt av med mer honung och soja.
  9. Servera ryggbiffen med parmesanpotatis, tryffelmajo och brynt lök samt balsamicosky. Toppa med persiljan.

TIPS! Potatisen, löken och tryffelmajon går att förbereda nnan gästerna kommer. Sedan är det bara att brassa på köttet när det är dags att äta. Skysåsen kokar du ihop
medan köttet vilar.