Ryggbiff med rostad spetskål och sesammajonnäs

POPULÄRT
koket.se
Ryggbiff med rostad spetskål och sesammajonnäs
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Ryggbiff med rostad spetskål och sesammajonnäs

17 ingredienser

40 min

En riktig helgrätt med stekt ryggbiff serverad med rostad spetskål och en smakrik soja- och sesammajonnäs.

logo
Catarina König KM2023

Se Catarina König laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 800 g ryggbiff, i skivor (gärna hängmörad med el utan kappa)
  • rapsolja
  • smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 kvistar färsk timjan
  • salt
  • svartpeppar

Rostad spetskål

  • 1 spetskål (à ca 800 g)
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Sesam- och sojamajonnäs

  • 1-1,5 dl majonnäs
  • 1-1,5 tsk japansk soja
  • 2 tsk sesamolja

Topping

  • 0,5 msk sesamfrön, rostade
  • färsk koriander
  • ev limeklyfta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skär spetskålen i klyftor. Lägg dem i en ugnssäker form. Ringla över olivolja. Salta och peppra, Tillaga i ugnen 15-25 minuter beroende på storlek.
  3. Rör ihop majonnäs med sesamolja och soja. Smaka av. Lägg gärna i en spritspåse.
  4. Salta och peppra köttet. Grilla på grillen eller stek i stekpanna på båda sidor till innertempen är 53-54 grader. Steker du i stekpanna så stek i smör och rapsolja. Under stekningen tillsätter du en krossad vitlöksklyfta och lite färsk timjan att ösa köttbiten med. Låt köttet vila 3-4 minuter innan det skärs upp.
  5. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna på medelhög värme tills gyllene.
  6. Ta ut spetskålen när den fått fin färg. Spritsa eller ringla sesam- och sojamajonnäs över och toppa med rostade sesamfrön.
  7. Skär köttet i cm-tjocka skivor. Lägg upp snyggt på en tallrik. Lägg den rostade spetskålen intill och toppa med koriander och ev limeklyfta!