800 g ryggbiff, i skivor (gärna hängmörad med el utan kappa)
rapsolja
smör
1 klyfta vitlök
3 kvistar färsk timjan
salt
svartpeppar
Rostad spetskål
1 spetskål (à ca 800 g)
2 msk olivolja
salt
peppar
Sesam- och sojamajonnäs
1-1,5 dl majonnäs
1-1,5 tsk japansk soja
2 tsk sesamolja
Topping
0,5 msk sesamfrön, rostade
färsk koriander
ev limeklyfta
Gör så här
Sätt ugnen på 180 grader.
Skär spetskålen i klyftor. Lägg dem i en ugnssäker form. Ringla över olivolja. Salta och peppra, Tillaga i ugnen 15-25 minuter beroende på storlek.
Rör ihop majonnäs med sesamolja och soja. Smaka av. Lägg gärna i en spritspåse.
Salta och peppra köttet. Grilla på grillen eller stek i stekpanna på båda sidor till innertempen är 53-54 grader. Steker du i stekpanna så stek i smör och rapsolja. Under stekningen tillsätter du en krossad vitlöksklyfta och lite färsk timjan att ösa köttbiten med. Låt köttet vila 3-4 minuter innan det skärs upp.
Rosta sesamfröna i en torr stekpanna på medelhög värme tills gyllene.
Ta ut spetskålen när den fått fin färg. Spritsa eller ringla sesam- och sojamajonnäs över och toppa med rostade sesamfrön.
Skär köttet i cm-tjocka skivor. Lägg upp snyggt på en tallrik. Lägg den rostade spetskålen intill och toppa med koriander och ev limeklyfta!