400 g lax (rå lax, gärna av typ salma eller fröya)
0,5 gurka
2 avokador
50 g wasabi
1 dl sesamfrön, rostade
1 dl japansk soja
1 dl inlagd ingefära (gari (picklad ingefära))
1 dl majonnäs
1 msk sriracha
sushimatta, att rulla sushin i
Gör så här
Börja med att tvätta riset. Lägg det i en stor bunke och häll på vatten. Rör om med händerna och byt vatten i bunken tills vattnet är klart och genomskinligt. Häll av och låt droppa av ordentligt i en sil.
Koka riset i 6 dl vatten (utan salt!) på låg medelvärme i 18 minuter. Dra av från värmen och låt stå i 15 minuter. Lägg sedan riset i en stor skål.
Blanda risvinäger med socker, salt och mirin till sockerkristallerna löst sig. Häll över riset och blanda försiktigt med en fuktig träslev eller slickepott.
Skär lax och gurka i 1 cm breda stavar, gärna lika långa som kortsidan på norin. Skär avokado i smala klyftor. Blanda majonnäs med sriracha.
Lägg ett noriark på sushimattan med kortsidan mot dig och den matta sidan uppåt. Lägg ett tunt lager ris på noriarket, låt 4 cm längst upp vara utan ris. Strössla över tunt med sesamfrön. Dra en tunn sträng wasabi med fingret längs med riset. Lägg sedan på lax, gurka och avokado längs kortsidan. Tryck till hårt och rulla ihop rullen. Fukta den rislösa delen av noriarket med lite vatten och tryck till så rullen håller ihop. Gör likadant med alla rullarna, skär sedan i munsstora bitar.
Servera sushin med soja och gari samt srirachamajonnäs att doppa i.