Så gör du sommarens godaste ostbricka!

POPULÄRT
Göteborgs utvalda Så gör du sommarens godaste ostbricka!
Foto: Köket.se

Så gör du sommarens godaste ostbricka!

28 ingredienser

45 min

Få saker slåt en maffig ostbricka till festen, buffén, balkonghänget eller midsommar. Bygg upp en vacker bricka med olika kex, matchande ostar och vårens och sommarens goda råvaror!

Göteborgs Utvalda
Göteborgs Utvalda heroprodukter 2022

Göteborgs Utvalda

Välj Göteborgs Utvalda till ostbrickan. Bakade med noga utvalda råvaror – för den goda smakens skull!

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 250 g jordgubbar
  • 0,25 galiamelon
  • 75 g serranoskinka
  • 75 g coppa
  • 125 g marconamandel

Gruyère med flädersirap och pistagenötter

  • 1 förp Göteborgs Utvalda Havssaltade
  • 150 g gruyèreost
  • 1 dl koncentrerad fläderblomssaft
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 dl pistagenötter, rostade

Chilikex med getost och honung

  • 1 förp Göteborgs Utvalda Chili & Sesam
  • 200 g getost
  • flytande honung

Roquefort med rabarberchutney

  • 1 förp Göteborgs Utvalda Lätt Dinkel
  • 200 g roquefortost
  • 300 g rabarber
  • 1 rödlök
  • 1 msk smör
  • 0,5 dl honung
  • 2 msk rödvinsvinäger

Camembert med honungstekta päron och valnötter

  • 1 förp Göteborgs Utvalda Surdeg
  • 1 camembertost
  • 2 päron
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • smör, till stekning
  • 1 tsk citronsaft
  • 0,5 dl valnötter
  • 2 msk flytande honung

Gör så här

Gruyère med flädersirap och pistagenötter

  1. Häll upp flädersaften i en liten kastrull och reducera till ungefär hälften, tills det blir en sirap. Smaka av med citronsaft, beroende på hur söt eller syrlig flädersaften är.
  2. Rosta och hacka pistagenötterna.
  3. Servera Göteborgs Utvalda Havssaltade kex med Gruyère, ringla över flädersirap och toppa med pistagenötter.

Chilikex med getostkräm

  1. Dela getosten, ringla honung över och servera tillsammans med Göteborgs Utvalda Chili- och Sesamkex.

Roquefort med rabarberchutney

  1. Skölj och skär rabarbern i bitar. Skala och hacka löken fint. Lägg ner i en kastrull tillsammans med lite smör och låt fräsa några minuter.
  2. Tillsätt honung och vinäger och låt puttra ihop till en chutney, ca 15 minuter.
  3. Låt svalna och servera med Göteborgs Utvalda Lätta Dinkelkex och roquefort.

Camembert med honungstekta päron och valnötter

  1. Skiva päronen tunt. Hetta upp en stekpanna med smör, lägg i en kvist rosmarin och stek sedan päronskivorna tills de fått lite yta. Skvätt över lite citron och dra sedan av från värmen.
  2. Hacka valnötterna och rosta i en torr panna. Tillsätt honung när nötterna fått lite färg och börjar lukta rostat. Låt karamelliseras ca 30 sekunder. Dra av från värmen.
  3. Lägg päronskivorna på camembertosten, toppa med valnötterna och servera med Göteborgs Utvalda Surdegskex.

Servering

  1. Lägg upp de fyra kombinationerna på en stor skärbräda och lägg ut chark, jordgubbar, skivad melon och mandlar där mellan.
TIPS!
Fler tips!
Göteborgs Utvalda Heta kex med krämig brieost och aprikoser2

Fler tips!

Här hittar du mer inspiration och härliga recept från Göteborgs utvalda!

Läs mer