Så odlar du rabarber!
Förberedelser
Plats och jord För att dina rabarber ska trivas behöver du en lagom solig plats med väldränerad och näringsrik jord. Rabarber är tacksamma, tåliga och lättskötta, men ju bättre jorden är, desto större och smakrikare stjälkar får du. Då rabarbern lever i många år bör du välja planteringsplatsen med omsorg. Det går alldeles utmärkt att odla rabarber även i pallkrage eller kruka, bara den har tillräckligt med plats!
Planteringstid Bästa tiden att plantera rabarber är tidigt på våren eller sent på hösten. Rabarbern gillar lite svalare väder när den ska etablera sig.
Plantering
Rabarbern behöver mycket plats för rötterna. Ett hål på cirka 50 cm djup och lika brett är lagom. Fyll hålet med en blandning av jord och kompost. Rabarbern älskar näringsrik jord. Sätt rabarberplantan i hålet så att toppen är precis under jordytan. Tryck till jorden runt plantan och vattna ordentligt.
Skötsel
Vattning Rabarber behöver mycket vatten, särskilt under torra perioder. Se till att hålla jorden jämnt fuktig, men undvik att den blir för blöt.
Gödsling På våren kan du ge rabarbern en skjuts genom att lägga ett lager kompost runt plantan. Du kan också använda ett organiskt gödningsmedel och många erfarna rababerodlare rekommenderar guldvatten.
Rensa ogräs Rabarber gillar inte konkurrens, så håll området runt plantan fritt från ogräs.
Ta bort blommorna Står din rabarber väldigt soligt är det stor chans att den skjuter stora vackra blomskott. Vill du ha stor skörd stjälkar, så bör du avlägsna blommorna då de stjäl kraft från plantan. Vill du däremot ta frö från plantan för att föröka din rabarberodling, ja då låter du blommorna sitta kvar.
Skörd
Första året efter plantering bör du låta bli att skörda, så att plantan får chans att etablera sig ordentligt. Från och med andra året kan du börja skörda stjälkarna. Skörda genom att dra stjälken försiktigt från basen – detta uppmuntrar ny tillväxt. Om du skär med kniv då blir det ett öppet sår som istället kan dra till sig bakterier som kan ge angrepp ppå plantan och ner i rötterna.
Vad gör man med de stora bladen?
Då bladen innehåller höga halter oxalsyra så är det inte ätbara. Dock kan du återanvända dem (under rabarberplantan och andra växter) i rabatter för att bibehålla fukten i jorden, bladen bryts sedan ned och återför sin näring till jorden.
Tips och trix
Föröka rabarbern Dela stora plantor på våren eller hösten för att få fler rabarberplantor. Gräv upp hela plantan, dela den med en spade och plantera om delarna.
Skydda mot frost Rabarber är tåliga, men våren kan vara klurig med kraftiga väderomslag. Om det finns risk för nattfrost kan du täcka med fiberduk. Detta hjälper de nya skotten att inte ta skada.
Använd rabarbern kreativt Rabarber är inte bara för pajer! Prova att göra rabarberchutney, sylt eller till och med rabarberlemonad.