Så undviker du bakmissarna
Ett av de vanligaste felen när man bakar är att brödet blir platt, och det beror oftast på att brödet inte har jäst som det ska. Varför har då brödet inte jäst? Det kan bero på att degvätskan varit för varm. En bra degvätska ska vara 37 grader, efter det börjar jästen dö och vid 55 grader dör den helt. Ett tips för att undvika det är att hälla degvätskan på mjölet istället för direkt på jästen. Ett annat problem uppstår om degvätskan är för kall, men det är ett mer angenämt problem. Då jäser brödet, men det tar mycket längre tid. Brödet får till och med en bättre smak, men det är viktigt att man väntar ut jäsningen och inte har för bråttom. En lagom jäst deg har jäst till dubbel storlek och det kan ju ta olika lång tid beronde på jäsplats. En dragig jäsplats hämmar också jäsningen, men det kan man lätt råda bot på genom att använda en bakduk över degen.
Att brödet blir både platt och torrt kan bero på för mycket mjöl i degen. Då orkar den inte stiga som den ska. Att brödet blir torrt kan också bero på för gammalt mjöl. Ett gammalt mjöl suger mer vätska än ett färskt. Det är alltid bra att baka på ett så färskt mjöl som möjligt, det ger ett saftigare bröd. Ett annat tips är att inte tillsätta allt mjöl från början, utan spara lite till slutet och bara tillsätta det om det verkligen behövs. En annan viktig ingrediens är fett. Det har en positiv inverkan på brödet och gör det både saftigt och hållbart.
Att brödet blir kompakt kan bero på att det inte gräddats tillräckligt länge. Ett klart bröd ska ha en innertemperatur på 96-98 grader. Det kollar man lätt med en stektermometer i slutet av gräddningstiden. Om brödet börjar bli bränt på ytan och ser klart ut, men inte har temperaturen 96-98 grader har det varit för varmt i ugnen. Då kan man täcka ytan på brödet med lite aluminiumfolie och låta det gräddas klart.
Det är ju så med bakning att man får pröva sig fram. Alla ugnar är olika och mjöl har olika bakegenskaper. Man lär sig något nytt varenda gång man bakar.
Lycka till!
Bagar-David