Halstrad gös med gräddkokta rödbetor

Halstrad gös med gräddkokta rödbetor
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Halstrad gös med gräddkokta rödbetor

13 ingredienser

30 min

Basilika, dijonsenap och grädde sätter smak på den här läckra sommarfisken med färska primörer som tillbehör.

Ingredienser

portioner
  • 800 g gösfilé, med skinn
  • olja, till stekning
  • salt
  • peppar
  • 1 kg färskpotatis
  • 6 salladslökar
  • 1 tsk farinsocker
  • 600 g rödbeta
  • 2 msk dijonsenap
  • 5 dl grädde
  • 1 kruka basilika
  • 0,5 dl olivolja
  • fårost

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka potatisen mjuka i lättsaltat vatten, cirka 20 minuter.
  3. Skala rödbetorna och strimla dem i stavar. Koka stavarna i grädde tills de blir mjuka, men inte sönderkokta.
  4. Rör ner senapen och smaka av med salt och peppar.
  5. Dela vårlöken på mitten och grilla den i en grillpanna eller i ett stekjärn.
  6. Lägg över i en ugnsfast form, salta och peppra och strö över lite farinsocker.
  7. Sätt in vårlöken i ugnen cirka 5 minuter.
  8. Putsa av (efterfjälla) gösfilén försiktigt, stycka den i två snedskurna bitar och stek den sedan i en teflonpanna med några droppar olivolja. Stek skinnsidan förstt! Salta och peppra.
  9. Lägg upp potatis, gös och gräddkokta rödbetor och smula över fårost.