Gnid in paprikan i olivolja och rosta den i ugnen i cirka 10 minuter. Skala dem och lägg åt sidan.
Ostknyten
Smula ner 200 gram fetaost i en bunke. Vispa upp 3 äggulor med 1 matsked olivolja och rör ner det mesta i ostmassan. Spar lite till pensling.
Pensla filodegsarken ordentligt och lägg en matsked ostsmet i mitten, vik in ändarna och rulla ihop dem till 2 X 10 cm tjocka stavar.
Lägg knytena på en plåt och grädda i cirka 10 minuter.
Lös socker i vinäger i en bunke. Pressa i vitlök, skär ner hälften av örterna och vispa i olivolja, salt och peppar.
Skölj grönsakerna och skär dem grovt, löken strimlas och tvättas av i saltat vatten.
Vänd runt tomaterna, gurkan, paprikan och löken med lite av vinägretten och tillsätt resten av örterna, salta och peppra.
Lägg upp salladen på en tallrik. Garnera med att sticka i romanblad lite här och där, toppa med kalamataoliverna och resten av fetaosten. Servera med filodegsknytena till.