Saffransbullar med mandelmassa och smörfyllning

Saffransbullar med mandelmassa och smörfyllning
Foto: Tv4
martin löf
martin löf

Saffransbullar med mandelmassa och smörfyllning

10 ingredienser

3 h + tid i kyl

Underbara saffransbullar med härlig fyllning kommer förgylla vilken julfika som helst!

Här hittar du recpet på Martins surdegsstart!

Ingredienser

portioner sats
  • 1,5 g saffran
  • cognac
  • 650 g standardmjölk
  • 200 g rörsocker
  • 400 g surdegsstart (se tidigare grundrecept hur man får igång en surdegsstarter)
  • 1000 g vetemjöl (gärna av manitoba typ)
  • 14 g salt
  • 300 g smör, kallt

Fyllning

  • 300 g mandelmassa
  • 300 g smör

Gör så här

  1. Lägg saffran i några matskedar cognac ett dygn innan, det drar fram smakerna.
  2. Lägg även russinen i blöt (ta gärna lite överbliven glögg) vilket förhindrar att russinen blir brända under gräddningen.
  3. Värm mjölken fingervarmt (ca 37 grader) och häll i en degbunke.
  4. Blanda i socker, surdegsstart och saffran och rör om.
  5. Häll i blandningen i en degbunke med mjölet och blanda samman till en deg. Låt degen stå 30–60 minuter på autolys (mjölet absorberar vätskan).
  6. Kör degen i en degblandare (dela upp degen i två delar om den inte får plats) och kör i 5–6 minuter. Häll i saltet under de två sista minutrarna.
  7. Tärna slutligen upp det kalla smöret i små tärningar och blanda in ordentligt i degen.
  8. Lägg degen i en lätt oljad plastlåda med lock och låt den sedan vila ca 1 timme. Titta till den ett par gånger och ge den lite kärlek genom att vika den i ett tre slag och vända helt på degen. Du får en spänstigare och luftigare deg för var gång du viker. Vik gärna tre gånger på tre timmar.
  9. Om du inte har tid att göra “fyrslaget” eller inte har någon deglåda går det att låta degen jäsa i degbunken till nästan dubbel storlek på en sval plats över natten och sen baka ut degen till bullar. Dock behöver bullarna få en andra jäsning på plåten innan dem gräddas i ugnen.
  10. Kavla ut degen till en rektangel som är ca 1 finger i tjocklek.
  11. Blanda ihop fyllningen. Bred ut fyllningen på två tredjedelar av degen ända ut i kanterna. Vik delen utan fyllning över fyllningen. Vik sedan den andra delen över degen. Dra och forma degen så du får en jämn rektangel.
  12. Skär ca 2 cm breda längder.
  13. Nu skall du göra “bullarna” och här finns många varianter hur man gör. Jag brukar sno längden runt tre fingrar i två varv till en kut och stoppa in ändan i mitten av bullen. Lägg bullen på en plåt med bakplåtspapper.
  14. För bästa resultat så täck plåten med plastfilm och ställ i kylen över natten (ca 12 timmar).
  15. Ta fram bullarna och låt dem få en andra jäsning. Bullarna skall jäsa upp och vara väldigt mjuka om du försiktigt petar på dem.
  16. Hur länge det tar har att göra med temperaturen i rummet, ca 2–3 timmar brukar räcka.
  17. Visst går det att låta bullarna jäsa direkt och inte stå i kylen. Låt dem i så fall stå i rumstemperatur ca 4–5 timmar under en kökshandduk. Det kan vara nödvändigt att “fukta” bullarna då med lite vatten från en blomspruta.
  18. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg blandat med en skvätt mjölk. Strö på lite pärlsocker över bullarna.
  19. Grädda i ca 175–200 grader i 15–20 minuter. Se till att bullarna också får en ytan på undersidan. Om inte har du för varmt i ugnen.
  20. När bullarna är klara så pensla dem med sockerlag så blir dem blanka och fina på ytan.