Saffransbullar med vanilj

Saffransbullar med vanilj Khoisan NY
Foto: Köket.se

Saffransbullar med vanilj

14 ingredienser

Vi lovar att det här är de godaste saffransbullarna du har ätit! Fluffiga, saftiga och fyllda med en ljuvligt god vaniljkräm för att sedan doppas i smält smör och ett vaniljsmakande socker efter gräddning.. Mums säger vi bara!

Khoisan Gourmet Vaniljpulver
Khoisan Gourmet vaniljpulver produkt NY 2024

Khoisan Gourmet Vaniljpulver

Vårt vaniljpulver består av hela malda vaniljstänger av högsta kvalitet för en ljuvlig äkta smak av vanilj.

Läs mer

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk (3 %)
  • 1 g saffran
  • 200 g smör, mjukt och rumsvarmt
  • 1,75 dl strösocker
  • 16,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1-2 ägg

Vaniljfyllning:

  • 250 g smör, rumsvarmt
  • 3 dl strösocker
  • 1 tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver

Garnering

  • 150 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver

Gör så här

Vaniljfyllning

  1. Blanda samman ingredienserna till vaniljkrämen och ställ åt sidan.

Vetedeg

  1. Smula ner jästen till degen i en bunke, gärna till en köksmaskin, och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen har lösts upp. Tillsätt sedan saffran, smör i bitar, socker och hälften av mjölet.
  2. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. Degen ska vara kladdig men hanterbar.
  3. Bearbeta degen ordentligt i minst 10 minuter med maskin och några minuter extra för hand. Låt jäsa i ca 1 timme eller till dubbel storlek.
  4. Tippa ut degen på en mjölad arbetsyta och kavla ut den till en rektangel, 60 × 30 cm. Bred ut fyllningen över hela degen och vik den sedan på mitten. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
  5. Skär 1 cm tjocka remsor längs med kortsidan och snurra till bullar. Lägg bullarna luftigt på plåtar med bakplåtspapper, täck med bakduk och låt jäsa i 1 timme. Du vet att de är färdigjästa om degen ”studsar tillbaka” när du trycker lite lätt på den med fingret.
  6. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme.
  7. Vispa upp ägget till penslingen lite lätt och pensla bullarna. Grädda sedan bullarna i mitten av ugnen i 10 minuter, eller tills de är genomgräddade och har fått fin färg. Låt svalna på galler.
  8. Smält smöret. Blanda ihop strösocker och vaniljpulver i en skål. Doppa bullarna i det smälta smöret för att sedan doppa i det vaniljsmakande sockret. Njut!
TIPS!
Fler tips!
Vaniljtiramisu i glas Khoisan NY

Fler tips!

Inspiration och recept på ljuvlig bakning till jul & nyår

Läs mer