Saffransfiskgryta, serveras med aioli och grönkålschips

Saffransfiskgryta, serveras med aioli och grönkålschips
Foto: TV4

Saffransfiskgryta, serveras med aioli och grönkålschips

Av: Rebecka - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

33 ingredienser

2h 40m

Mustig fiskgryta toppad med handskalade räkor och aioli, serveras med frasiga grönkålschips, fröknäcke samt vispat smör.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

smör

  • 100 g smör (ekologiskt)
  • 0,5 tsk havssalt

Fröknäcke

  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl pumpakärnor
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 0,5 krm salt
  • 2 dl vatten, hett
  • 1 krm havssalt

Saffransfiskgrytan

  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 rotselleri, liten
  • ca 2 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning (ekologisk)
  • 5 dl matlagningsgrädde (ekologisk)
  • 1 g saffran
  • 2 msk tamari soja (ekologisk)
  • citron, efter smak
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 300 g laxfilé
  • 300 g färsk torskfilé

Garnering

  • 15 handskalade räkor
  • 2 dl aioli (ekologisk)
  • citron
  • dill

Grönkålchips

  • 200 g grönkål
  • olivolja
  • salt

Gör så här

Vispat smör

  1. Smält 1/3 av smöret och vispa med de resterande 2/3.
  2. Smaka av med havssalt.
  3. Sleva upp i en liten skål/glasburk och låt stå kalt i kylen ett par timmar innan servering.

Fröknäcke

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bytta.
  3. Tillsätt hett vatten och rör om tills en klibbig smet bildas.
  4. Kavla ut tunt mellan två bakplåtspapper.
  5. Strö över havssalt och grädda i ugnen i ca 20-30 minuter, eller tills knäcket har fått en lagom gyllene färg.

Saffransfiskgryta

  1. Fräs finhackad vitlök samt gul lök och rotsaker, hackade i mindre bitar, i valfritt matfett.
  2. Tillsätt några dl vatten, buljong och låt koka upp tills grönsakerna är något mjuka.
  3. Tillsätt grädde, saffran, soja och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  4. När soppan har önskad smak skivas lax och torsk i tärningar och får koka med några minuter innan servering.

Grönkålschips

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ta bort stjälken från grönkålen.
  3. Lägg kålen på ett bakplåtspapper på en plåt. Ringla över olivolja och strö över salt. Rosta i ugnen i ca 10 min.

Servering

  1. Toppa den varma grytan med några handskalade räkor, en klick aioli, citronskiva och dill.
  2. Servera med frasiga grönkålschips, fröknäcke samt vispat smör.