Saffransgifflar

NYHET
Saffransgifflar
Foto: Tv4
Ronja Sjölander HSB 2024
Ronja Sjölander HSB 2024

Saffransgifflar

19 ingredienser

30 min + jäsning

Strålande goda saffransgifflar med vit choklad och vanilj kommer bli en succé i jul!

Ingredienser

portioner sats

Vetedeg

  • 25 g jäst
  • 250 g mjölk [2,5 dl]
  • 2-3 g saffran
  • 540-570 g vetemjöl [9-9,5 dl]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 1 ägg
  • 100 g smör, rumstempererat

Fyllning

  • 130 g smör
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 vaniljstång, urskrapade frön
  • 1 msk vaniljpaste
  • 1 dl farinsocker
  • 0,5 dl strösocker
  • 60 g vit bakchoklad, riven
  • 1 msk vetemjöl

Sockerlag

  • 1 dl vatten
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 vaniljstång (den du använt tidigare till fyllningen)

Gör så här

Vetedeg

  1. Smula ner jästen i en bunke till en matberedare.
  2. Värm mjölk och saffran tills mjölken är lätt ljummen.
  3. Häll den ljumna mjölken över jästen och rör tills jästen har lösts upp.
  4. Tillsätt resterande ingredienser och blanda på låg hastighet i ca 5 minuter.
  5. Tillsätt sedan lite smör i taget och knåda degen i minst 10 minuter. Degen är klar när den släpper från bunkens kanter och är elastisk och blank.
  6. Låt degen vila i bakbunken i 15 minuter. Under tiden blandar du fyllningen.

Fyllning

  1. Blanda ingredienser till fyllningen och ställ åt sidan.

Utbakning

  1. När degen vilat klart delar du den i 4 delar.
  2. Kavla ut varje del till en rektangel och bre på fyllningen.
  3. Rulla sedan ihop degen till en rulle och skiva upp den i lagom stora gifflar, ca 3-4 cm beroende på hur stora du vill ha dem.
  4. Lägg gifflarna tätt på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 2 timmar.

Sockerlag

  1. Koka upp sockerlagen tillsammans med vaniljstången.
  2. Grädda sedan gifflarna på 190 grader varmluft i ca 9-11 minuter.
  3. Pensla gifflarna med sockerlag så fort de kommer ut ur ugnen.