Blanda saffran, 1 msk strösocker och cognac (alt vodka eller citronsaft) i en liten skål. Låt stå minst 5 minuter.
Blanda alla ingredienser till degen förutom smöret i en assistent. Kör på medelhastighet i ca 10 minuter eller tills degen är väl blandad. Tillsätt smöret och kör maskinen på hög hastighet i ytterligare 10 minuter.
Olja lätt en stor bunke och lägg degen i den. Plasta in och ställ degen kall över natten eller minst 6 timmar.
Fyllning
Blanda alla ingredienser till fyllning.
Gifflar
Dela den nu jästa degen i 3 lika bitar. Kavla till rundlar på ca 25 cm och dela med en kniv eller pizzaskärare i 6 bitar. Lägg en tesked fyllning på varje degbit (triangel), på den breda sidan och rulla ihop försiktigt mot spetsen.
Lägg gifflarna på bakplåtspapper på plåt med spetsen neråt. Låt dem jäsa till dubbel storlek, minst 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
Grädda gifflarna i mitten av ugnen för ca 8–10 minuter tills de har fått lite färg. Sikta över florsocker.