En magiskt god dessert med smak av saffran och lingonkolasås! En efterrätt med juliga smaker - perfekt att bjuda på till julens alla festliga tillfällen!
0,5 krm strösocker (EJ till sockerlag, blandas med kikärtsspad)
Mandelmousse
75 g mandelpraliné
120 g italiensk maräng
150 g sojagrädde (vispbar)
5 g vaniljsocker
Lingonkolasås
60 g lingon
75 g sojagrädde, vispbar
75 g rörsocker
75 g ljus sirap
0,5 krm salt
10 g margarin
Montering
0,75 dl sötmandel, rostad och hackad
flingsalt
Gör så här
Saffranskräm
Låt saffran dra i rom, gärna över natten.
Blanda alla ingredienser utom margarin i en kastrull.
Koka på medelvärme under omröring tills krämen tjocknar.
Låt margarinet smälta ner i krämen under omrörning.
Låt svalna.
Mandelpraliné
Rosta mandel i ugnen, cirka 15 minuter.
Koka strösocker och vatten till en sockerlag.
Tillsätt den rostade mandeln. Sockret kommer kristallisera sig, men bara fortsätt röra tills socker smälter och blir gyllenbrunt.
Häll ut på bakplåtspapper och låt svalna.
Mixa de karamelliserade mandlarna med flingsalt i en matberedare tills du har en krämig praliné.
Italiensk maräng
Koka 120 g strösocker och vatten till en sockerlag på 121 grader. När sockerlagen når 110 grader, börja vispa kikärtsspad + 0.5 krm socker på medelhastighet.
Tillsätt sockerlagen i en tunn stråle under vispning.
Fortsätt vispa på medelhög hastighet tills marängen är sval.
Mandelmousse
Vänd försiktigt ihop mandelpraliné och italiensk maräng.
Vispa grädde och vaniljsocker lätt och vänd ihop med resten.
Lingonkolasås
Koka alla ingredienser utom margarin till 104 grader.
Låt margarinet smälta ner i krämen under omrörning.
Låt svalna.
Montering
Vänd ihop mandelmousse och saffranskräm.
Häll upp i en liten långpanna cirka 25x34cm.
Ställ i frysen cirka 50 minuter.
Häll ner 50 g mandelpraliné och blanda med en gaffel.
Frys ytterligare 2 timmar.
Skopa upp glassen, toppa med lingonkolasås, mandel och flingsalt.