Saffranshummus med krispiga kronärtskockor

Saffranshummus med krispiga kronärtskockor
Foto: Tv4
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Saffranshummus med krispiga kronärtskockor

27 ingredienser

20 m

Saffranshummus med krispiga kronärtskockor och salsa med chili och citron.

Ingredienser

portioner4 - 6

Saffranshummus

  • 0,5 g saffran [1 förp]
  • 1 krm salt (till mortling av saffran)
  • 1 msk vatten, varmt
  • 400 g kikärtor (1 burk, avrunna och sköljda)
  • 1 msk tahinipasta
  • 2 msk apelsinjuice
  • 1 msk citronsaft
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 dl olivolja
  • 1-2 msk vatten (vid behov)

Krispiga kronärtskockor

  • 1 burk Zeta Kronärtskockor marinerade (ca 200 g, avrunna)
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Citronsalsa

  • 2 chilifrukter, finhackade
  • 1 inlagda citroner, finhackad, inklusive skal
  • 2 msk kapris
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • färsk persilja, finhackad
  • salt
  • peppar

Topping

  • extra virgin olivolja
  • mynta
  • za'atar

Gör så här

Saffranshummus

  1. Mortla saffran med 1 krm salt till ett fint pulver.
  2. Blanda saffranspulvret med 1 msk varmt vatten och låt stå i några minuter för att lösa upp och frigöra smaken.
  3. Blanda kikärtor, tahini, citrussaft, vitlök, 0,5 tsk salt och spiskummin i en matberedare. Tillsätt saffransblandningen och mixa tills allt är slätt. Om hummusen är för tjock så tillsätt lite vatten tills du når önskad konsistens.
  4. Medan matberedaren kör så tillsätt olivoljan i en tunn stråle tills allt är väl blandat och krämigt.
  5. Smaka av och justera kryddningen vid behov.
  6. Värm hummusen försiktigt i en kastrull på låg värme tills den är genomvarm. Rör om regelbundet för att undvika att den bränner vid.

Krispiga kronärtskockor

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Lägg de avrunna kronärtskockshjärtana på en bakplåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar.
  3. Rosta i ugnen i 20-25 minuter eller tills kronärtskockorna är gyllene och krispiga.

Citronsalsa

  1. Blanda ihop finhackad färsk chili, inlagd citron, kapris, olivolja, citronsaft och hackad persilja.
  2. Smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Bred ut den varma saffranshummusen på ett serveringsfat.
  2. Toppa med de krispiga kronärtskockorna.
  3. Skeda över salsan.
  4. Ringla över extra olivolja, mynta och strö på za'atar.
  5. Servera direkt och njut av den här smakrika och färgstarka rätt!