Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare.
Plasta in degen och låt stå i kylen 20 minuter. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock, fodra en rund pajform med löstagbar kant som är 23-24 cm i diameter.
Mandelfyllning
Sätt ugnen på 180 grader.
Bryn smöret till en fin gyllenbrun färg för att få fram en nötig och fin smak, blanda i saffran och ställ åt sidan och låt svalna lite. Blanda mandelmjöl, mjöl, råströsocker och smör i en matberedare eller förhand.
Tillsätt det brynta smöret och blanda runt, sist blandar du i ett ägg i taget och sist äggulan och blanda till en fin och slät smet. Fyll formen med massan och strössla över lingonen.
Topping
Mixa pistagenötter och socker i en mixer. Tillsätt mjöl, smör och salt.
Toppa kakan med pistageströsslet och baka i ugnen på 180 grader i cirka 25-30 minuter.