Saffranskaka med mandel och citron

POPULÄRT
koket.se
saffranskaka med mandel och citron
Foto: TV4
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Saffranskaka med mandel och citron

15 ingredienser

1 h

En mjuk och gyllene saffranskaka blir snäppet ännu godare med mandel och citron.

Se Fredrik Eriksson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner6 - 8

Kaka

  • 2 citroner
  • 1 g saffran
  • 4 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 dl mandelmjöl [200 g]
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt

Glasyr

  • 2 dl florsocker
  • 0,5 citron, saften (kan ersättas med 1 msk vatten)
  • 1 msk vatten
  • 0,5 g saffran

Servering

  • grädde
  • sylt

Gör så här

Kaka

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smöra och bröa en sockerkaksform.
  3. Riv skalet från två citroner fint och pressa ut saften från den ena citronen.
  4. Rör ut saffranet i citronjuicen och låt stå en stund.
  5. Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt.
  6. Tillsätt olivolja, citronjuicen med saffran och citronskalet.
  7. Vänd försiktigt ner mandelmjöl, potatismjöl, bakpulver och salt i smeten.
  8. Fördela smeten i sockerkaksformen och baka kakan i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter tills kakan känns fast och har fått en gyllene färg.
  9. Låt kakan svalna lite innan du vänder ut den ur formen.
  10. Kakan har redan mycket smak av citron men du kan även testa att toppa den med nedanstående glasyr.

Glasyr

  1. Vispa ihop florsocker, citronsaft, vatten och saffran till en lös glasyr.
  2. Ringla glasyren över kakan precis innan den ska serveras.

Servering

  1. Servera kakan med lättvispad grädde och din favoritsylt.