Saffranskaka med tosca

Saffranskaka med tosca Kungsörnen
Foto: Köket.se

Saffranskaka med tosca

16 ingredienser

1 h

Den här ljuvliga kakan är en dröm att servera till adventsfikat eller till självaste julafton. Mjuk och saftig saffranskaka med ett nötigt toscatäcke ovanpå, mums!

Baktips!
Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete

Baktips!

Testa även Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete.

Läs mer

Ingredienser

Kaka

  • 200 g smör
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 4 dl Kungsörnen Vetemjöl Special
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 apelsin, zesten av
  • 1 förp saffran

Tosca

  • 1 dl pekannötter, grovhackad
  • 1 dl pistagenötter, grovhackad
  • 1 dl sötmandel, grovhackad
  • 100 g smör
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en bakform (24 cm) eller klä den i bakplåtspapper.
  3. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med 1 msk av sockret. Smält smöret och ta av från plattan. Häll i saffranssockret i smöret och blanda om.
  4. Vispa resten av sockret med äggen poröst. Rör ner smöret och mjölken och tillsätt de torra ingredienserna. Tillsätt de rivna apelsinskalet och blanda försiktigt tills du har en jämn smet.
  5. Häll i smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.

Tosca

  1. Höj ugnens temperatur till 200 grader.
  2. Koka upp smör, grädde, sirap och socker i en kastrull. Låt koka på svag värme tills smeten har fått en lätt gyllenbrun färg.
  3. Blanda i de hackade nötterna och flingsaltet i smeten och fördela toscasmeten över kakan. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter, eller tills toscan har fått fin färg.
TIPS!
Fler tips!
Mumsiga krämbullar med saffran

Fler tips!

Här hittar du fler härliga bakrecept.

Läs mer