Saffranskaka med toscatäcke

Saffranskaka med toscatäcke
Foto: Caroline Tengen

Saffranskaka med toscatäcke

15 ingredienser

1 h

Saftig saffranskaka med knäckigt toscatäcke. En smakrik, saftig och solgul favorit. En julkaka för alla som älskar saffran och tosca.

Dansukker det enda svenska strösockret
DanSukker strösocker vit bakgrund

Dansukker det enda svenska strösockret

Dansukker kommer från svenska sockerbetor, odlade på skånska åkrar.

Läs mer

Ingredienser

portioner12 - 14
  • 1 förp saffran
  • 2,5 dl Dansukker Svenskt Strösocker
  • 200 g smör
  • 2 ägg
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
  • 1,5 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Toscatäcke

  • 1 dl pistagenötter
  • 0,5 dl pekannötter
  • 0,5 dl sötmandel
  • 100 g smör
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
  • 0,5 dl Dansukker Svensk Ljus Sirap

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader, under- och övervärme.
  2. Stöt saffran med 1 msk socker. Smält smör och blanda i saffranssockret.
  3. Vispa ägg, resten av sockret och vaniljsocker poröst. Rör ner smörblandningen och mjölk.
  4. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten.
  5. Smörj en springform, ca 23 cm i diameter och klä kanterna med remsor av bakplåtspapper. Häll ner smeten och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30–35 minuter.

Toscatäcke

  1. Gör smeten till toscatäcket direkt så att den får stå till sig och tjockna.
  2. Grovhacka nötter och ställ åt sidan.
  3. Smält smör och blanda ner grädde, muscovadorörsocker och sirap. Låt koka tills blandningen får en gyllenbrun färg och tjocknar lite under omrörning. Tillsätt nötterna och rör om.
  4. Ta kakan ur ugnen och höj gallret och temperaturen till 200 grader grill.
  5. Fördela toscasmeten på kakan och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter, håll koll så att toscan inte bränns vid, den ska ha en gyllenbrun färg.
TIPS!
Fler tips!
Pepparkaksnittar med parmesan och flingsalt

Fler tips!

Här hittar du fler ljuvliga baktips från Dansukker

Läs mer