Saffranskatalan med lingon

Saffranskatalan med lingon
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Saffranskatalan med lingon

13 ingredienser

Katalaner påminner om mazariner men innehåller till skillnad från mazariner även sylt. Här är såväl saffran och rårörda lingon som ger god smak åt denna kondisklassiker.

Ingredienser

Mördeg

  • 200 g vetemjöl
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 50 g florsocker
  • 20 g äggula (1 st)

Mazarinfyllning

  • 250 g mandelmassa
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 120 g ägg
  • 1 g saffran

Glasyr

  • 150 g florsocker
  • 50 g vit sirap
  • vatten

Lingon

  • 100 g lingon, frysta
  • 40 g strösocker

Gör så här

Mördeg

  1. Blanda alla ingredienser till en smidig deg. Platta ut och plasta in. Lägg i kylen.

Lingon

  1. Rör ihop lingon och socker. Låt stå 1 timme.

Mazarinfyllning

  1. Riv mandelmassan. Blanda i saffran och smör. Vänd sedan i äggen och rör till en klumpfri massa.

Montering

  1. Sätt ugnen på på 180 grader.
  2. Kavla ut mördegen ca 2 mm tunn. Fodra mazarinformar med degen. Skär rent kanterna. Lägg några rårörda lingon i botten på varje form. Fyll på med mazarinmassa, ca 2/3 delar av formen.
  3. Grädda ca 10-20 minuter beroende på formen.
  4. Tag ut och vänd formarna upp och ned, låt svalna.
  5. Blanda florsocker och vit sirap, om det behövs tillsätt vatten till önskad tjock glasyr. Lägg lite rårörda lingon på katalanerna och avsluta med glasyr.