Saffranskladdkaka

Saffranskladdkaka
Foto: TV4
Jonnha Hagenlöf Arabi
Jonnha Hagenlöf Arabi

Saffranskladdkaka

8 ingredienser

ca 40 m

Lite ovanlig kladdkaka utan choklad men med fin saffranssmak. Det blir ju inte sämre av att mandelmassan passar så bra till saffran.

Ingredienser

portioner bitar
  • 3 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 3 ägg
  • 100 g mandelmassa
  • 150 g smör
  • 1 g saffran [2 förp]

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda socker, mjöl, vaniljsocker och salt i en bunke. Rör ner äggen.
  3. Riv mandelmassan och vänd ner den i smeten.
  4. Smält smöret och rör i saffranet, tillsätt till smeten. (Se till att skrapa ur kastrullen med slickepott så att all saffran kommer med).
  5. Smörj en form med avtagbar kant med flytande margarin och mjöla. Gräddar du med över- och undervärme ska kakan gräddas i mitten i 18-23 minuter beroende på hur kladdig du vill ha kakan. I varmluftsugn spelar det ingen roll var i ugnen du gräddar.
  6. Servera kakan ljummen eller kall med bär och en klick grädde.