Saffransmunkar med färskost och havtornsmarmelad

Saffransmunkar med färskost och havtornsmarmelad
Foto: TV4
Magnus Johansson
Magnus Johansson

Saffransmunkar med färskost och havtornsmarmelad

15 ingredienser

ca 3 h + 12 h

Gudomliga saffransmunkar fyllda med färskost och havtornsmarmelad doppade i apelsinsocker

Ingredienser

Fördeg, munkar

  • 150 g vetemjöl
  • 25 g jäst
  • 175 g mjölk

Munkdeg

  • 150 g vetemjöl
  • 1 g saffran
  • 140 g äggula
  • 45 g strösocker
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 3 g salt
  • 1 citron, finrivet skal
  • 1 vaniljstång, fröna

Apelsinsocker

  • 300 g strösocker
  • 0,5 apelsin, finrivet skal

Fyllning

  • färskost
  • havtorn (havtornsmarmelad)

Gör så här

  1. Blanda socker och apelsinskal till apelsinsockret och låt torka under natten.
  2. Blanda fördegen i en degblandare i 10 minuter. Låt jäsa och vila 30 minuter.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en smidig deg ca 20 minuter. Låt vila ca 30 minuter.
  4. Forma till små bullar à ca 30-40 g, låt jäsa ca 45 minuter.
  5. Fritera munkarna i olja, 170 grader till fin färg.
  6. Fyll sedan munkarna med t ex färskost och havtornsmarmelad.