Saffranspannacotta med rödvinbärsgelé

Saffranspannacotta med rödvinbärsgelé
Foto: Frida Wismar
Linn Utbult 2018
Linn Utbult 2018

Saffranspannacotta med rödvinbärsgelé

Av: Linn Utbult

Från: Salt som socker

8 ingredienser

30 m + 3 h i kyl

”Ett av mina bästa experiment, som kom till när jag upptäckte att jag hade frysen full avröda vinbär. Så jag fick vinbär på hjärnan och kom till slut fram till den här saffranspannacottan. Vilken fullträff, jag gör den året runt och det går såklart bra även med andra bär med hög syra.” /Linn Utbult

Receptet är ur boken Salt som socker, Bonnier fakta.

Tips! Jag tror du förstår hur gott det är med lite svartvinbärssocker på toppen av den här desserten, eller varför inte i gelén. Ibland byter jag ut sockret i pannacottan mot honung, den gifter sig fint med just saffran. Det är viktigt att honungen är av bra kvalitet.

Ingredienser

portioner8 - 10

Pannacotta

  • 1 l vispgrädde
  • 0,5 dl strösocker [45 g]
  • 2 förp saffran [1 g]
  • 4 gelatinblad

gelé

  • 1 gelatinblad
  • 2 dl puré på röda vinbär [200 g]
  • 2 msk strösocker [25 g]

Garnering

  • pepparkaka, krossade

Gör så här

Pannacotta

  1. Koka upp grädde, socker och saffran i en kastrull och låt sjuda på svag värme ca 5 minuter.
  2. Ställ åt sidan.
  3. Lägg gelatinet i kallt vatten och låt stå i ca 5 minuter, krama ur och tillsätt i gräddblandningen.
  4. Rör ordentligt tills gelatinet smält.
  5. Häll upp i glas eller djupa skålar och låt stå i kylskåp tills pannacottan stelnat.

Gelé

  1. Lägg gelatinet i kallt vatten och låt stå i ca 5 minuter. Koka upp puré och socker och ställ åt
  2. Sidan. Krama ur gelatinet och tillsätt i purén, rör ihop till en len gelé.
  3. Sila av och toppa pannacottan med gelén. Låt stå i kylskåp i ytterligare minst 30 minuter.

Garnering

  1. Ta ut ur kylen minst 20 minuter före servering. Garnera med krossade pepparkakor och njut!