En gyllengul och saffransdoftande krämig pasta med smaker som påminner om en läcker fisk- och skaldjursgryta.
Se Filip Poon laga receptet
Ingredienser
400 g pasta (till exempel tagliatelle)
300 g skaldjur (till exempel räkor och musslor) [avrunnen vikt]
300 g sejfilé
1 gul lök, finhackad
2 klyftor vitlök, finhackade
0,5 fänkål, tunt skivad
5 dl grädde
2 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
2 dl vatten
0,5 g saffran
1 dl körsbärstomater, halverade
1 kruka färsk persilja
citron, i klyftor
Gör så här
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i olivolja i en stor stekpanna eller gryta, fräs på medelvärme 3-4 minuter.
Skiva fänkålen tunt. Tillsätt den i pannan och fräs tills tills den är mjuk. Tillsätt saffran och rör runt så att kryddan sprider sig, salta.
Häll i det vita vinet och låt det koka upp i ca 2 minuter så att alkoholen avdunstar.
Tillsätt vatten och grädde. Smula ner buljongtärningen. Låt såsen sjuda på medelvärme i 5-7 minuter tills den tjocknar något.
Häll av skaldjuren. Skär fisken i mindre bitar. Halvera tomaterna.
Tillsätt fisk, skaldjur och körsbärstomater i såsen. Låt allt puttra på svag värme i 3-5 minuter tills fisken är tillagad. Var noga med att inte överkoka fisk och skaldjur.
Häll av pastan och spara lite av pastavattnet.
Blanda den kokta pastan med såsen. Om såsen känns för tjock, tillsätt lite av pastavattnet för att späda ut den.
Smaka av med salt och peppar. Garnera med färsk persilja och servera med citronklyftor vid sidan om.