Saftiga och goda saffransbröd från bakdrottningen Birgitta Rasmusson. Avsluta med att vända saffranspojkarna i en blandning av socker och vaniljsocker så blir de helt ljuvliga!
Smält 50 g matfett och häll i mjölken. Värm degspadet till 37 grader. Smula ner jästen i degbunken. Häll i lite av degspadet och rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, stött saffran och cirka 10 deciliter av mjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Strö på lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt cirka 30 minuter.
Rör under tiden resten av matfettet poröst med sockret. Tillsätt ägget. Arbeta in smeten i den uppjästa degen i bunken. Tillsätt resten av mjölet, men spar lite för utbakningen. Häll upp degen på arbetsbänk och knåda ihop den.
Forma degen till fingertjocka längder. Dela dem i 30 centimeter långa bitar. Vik dem på mitten och vrid runt där ändarna möts. Lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa till knappt dubbel storlek.
Grädda i 250 grader, mitt i ugnen 7-8 minuter. Pensla eventuellt saffranspojkarna med smält smör och doppa dem i en blandning av socker och vaniljsocker.