Saffransris med bär och nötter

koket.se
Saffransris med bär och nötter
Foto: TV4
khadija mahmoud profilbild
khadija mahmoud profilbild

Saffransris med bär och nötter

9 ingredienser

30 min

Det här gyllene riset är smaksatt med saffran och blir extra lyxigt och gott med torkade bär och pistagenötter.
Servera gärna riset till saffransmarinerad kyckling!

Se Khadija Mohamud laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 0,5 g saffran
  • 4 dl basmatiris
  • 1,5 l vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 dl berberisbär, torkade
  • 2 msk smör
  • 3 msk olja
  • 0,5 dl pistagenötter
  • 1 tsk strösocker

Gör så här

  1. Börja med att mortla saffran och blanda det med 3 msk vatten för att få fram den fulla smaken.
  2. Tvätta riset några gånger och blötlägg det i vatten i minst 2 timmar, men gärna över natten.
  3. Koka upp vattnet i en stor kastrull och tillsätt saltet. Låt vattnet koka upp.
  4. Tillsätt riset och koka det i 5-7 minuter.
  5. Sila av riset och lägg tillbaka det i kastrullen.
  6. Forma riset till ett "berg" i kastrullen och gör små gropar i riset. Häll över 0,5 dl vatten.
  7. Klä kastrullens lock med en ren kökshandduk och sätt på locket. Koka upp på hög värme i 3 minuter och sänk sedan värmen. Låt riset tillagas långsamt i ca 20 minuter.
  8. Stek under tiden berberisbären i smör i 2-3 minuter.
  9. Tillsätt pistagenötterna samt rör i strösocker och lite av saffranet.
  10. Blanda resterande saffran med 4 msk av det kokta riset.
  11. Lägg det vita riset på ett stort fat.
  12. Garnera med saffransriset samt de stekta bären och nötterna.