Saffransskorpor med apelsin och kardemummasocker

POPULÄRT
koket.se
Saffransskorpor med apelsin och kardemummasocker
Foto: TV4
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Saffransskorpor med apelsin och kardemummasocker

10 ingredienser

1 h

De här skorporna blir extra juliga och lyxiga med saffran, apelsin och kardemumma. Perfekt kaka till julfesten.

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner sats

Skorpor

  • 100 g smör
  • 2 förp saffran [2 x 0,5 g]
  • 2 ägg
  • 4-5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 apelsin, skalet (ekologisk)

Kardemummasocker

  • 1 msk rörsocker
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk malen kardemumma, nymalen

Gör så här

Skorpor

  1. Smält smör i en kastrull, dra av kastrullen från plattan och tillsätt saffran. Låt svalna helt.
  2. Knäck äggen i en skål och häll i saffranssmöret. Rör om snabbt för hand.
  3. Rör ihop vetemjöl, strösocker och bakpulver i en skål och vänd ner detta.
  4. Arbeta ihop till en deg för hand.
  5. Finriv och vänd ner apelsinskalet.
  6. Lägg upp degen på ett lätt mjölat bakbord.
  7. Dela degen i tre delar och rulla ut till 3 lika långa längder.
  8. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Platta till längderna något.

Kardemummasocker

  1. Blanda socker och kardemumma.
  2. Strö kardemummasockret över längderna.
  3. Grädda längderna mitt i ugnen på 175 grader varmluft i ca 15 minuter.
  4. Ta ut längderna och stäng av ugnsvärmen. Skär längderna med en tandad kniv, ca 2-3 cm tjocka skivor.
  5. Sätt in skorporna på eftervärme med en grytlapp mellan ugnsluckan och ugnen. Låt gärna torka över natten eller tills helt torra.
  6. Låt svalna helt och förvara i burk på en torr plats.