Saffransstjärna med nötkräm

Saffransstjärna med nötkräm
Foto: Lena Söderström
Lena Söderström porträtt
Lena Söderström porträtt

Saffransstjärna med nötkräm

12 ingredienser

2 h 20 min

Fantastisk saffransstjärna som inte är svår att baka. Jättegod att äta själv, men också fin som en gåbortpresent.

Ingredienser

portioner
  • 0,5 g saffran, 1 pkt
  • 1 sockerbit (eller 1 tsk strösocker)
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 75 g smör, rumsvarmt

Fyllning

  • ca 85 g nötkräm

Garnering

  • 1 äggula
  • 1,5 tsk vatten
  • florsocker

Gör så här

  1. Stöt saffran och sockerbiten fint. Koka upp mjölken och blanda med saffranet, låt svalna till 37°.
  2. Smula jästen i en bunke (använd gärna köksmaskin monterad med degkrok). Häll över saffransmjölken.
  3. Blanda i socker och salt, täck med plastfilm och låt jäsa ca 15 minuter. Tillsätt 3 dl av mjölet och arbeta ihop till en deg. Tillsätt smöret i klickar och kör maskinen tills allt smör arbetats in. Arbeta in resten av mjölet i omgångar, degen får inte bli för hård. Knåda degen ca 10 minuter. Täck med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 3 lika stora delar. Rulla varje del till en slät boll och kavla ut runda kakor, ca 30 cm i diameter.
  5. Bred nötkrämen på en kaka och lägg den andra kakan ovanpå. Bred på krämen och täck med den tredje kakan.
  6. Markera mitten på kakan med ett glas, ca 6 cm i diameter. Skär kakan från mitten i fyra lika stora delar.
  7. Skär sedan varje del i fyra lika stora delar. Ta två delar och vrid dem samtidigt två varv utåt och nyp ihop i ändarna. Gör på samma sätt med resten av degen.
  8. Pensla stjärnan med gulan blandad med vattnet. Låt jäsa 30 minuter.
  9. Värm ugnen till 200°. Grädda stjärnan i mitten av ugnen i ca 20 minuter, passa noga på slutet så att den inte bränns vid.
  10. Låt svalna och garnera med siktat florsocker.