Saffranstosca

Saffranstosca

14 ingredienser

En försvinnande god saffranskaka med en härligt seg och nötig toscatopping. Perfekt till advents- och jultrevligheterna!

Khoisan Gourmet Vaniljpulver
Khoisan Gourmet vaniljpulver produkt NY 2024

Khoisan Gourmet Vaniljpulver

Vårt vaniljpulver består av hela malda vaniljstänger av högsta kvalitet för en ljuvlig äkta smak av vanilj.

Läs mer

Ingredienser

Kaka

  • 1 g saffran
  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver

Tosca

  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver
  • 2 msk mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 100 g valfria frön, nötter eller kärnor

Gör så här

Kaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en brödform (1,5 liter) med bakplåtspapper.
  2. Mortla saffranet med lite socker.
  3. Smält smöret och blanda med mjölken och saffranet.
  4. Vispa ägg och socker fluffigt.
  5. Tillsätt smördblandningen och vispa lätt.
  6. Blanda mjöl, bakpulver och vanilj. Tillsätt och vispa slätt.
  7. Häll smeten i formen och jämna till. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.

Tosca

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt socker, mjölk, mjöl, vanilj och salt. Låt småkoka under omrörning tills det tjocknat något.
  2. Tillsätt de frön eller kärnor du valt, om du väljer stora nötter kan du grovhacka dem först.
  3. Ta ut kakan ur ugnen och höj temperaturen till 200 grader och flytta upp gallret till den övre delen.
  4. Fördela toscasmeten försiktigt ovanpå kakan och jämna till.
  5. Grädda kakan i ca 5-10 minuter eller tills toscan fått färg.
  6. Låt svalna helt innan du lyfter ur kakan ur formen.
TIPS!
Fler tips
Vaniljpannacotta till nyår khoisan

Fler tips

Inspiration och recept på ljuvlig bakning till jul & nyår

Läs mer