Saft på fläderbär

Saft på fläderbär
Foto: TV4

Saft på fläderbär

Från: Köket

4 ingredienser

Visste du att man kan göra jättegod saft på fläderbuskens bär? Och precis så olika bären är blommorna till utseendet är också dess smak. Saften får en intensiv mörk färg och en djup smak som drar lite åt blåbär och svarta vinbär. Bären brukar mognar sent i september till i början av oktober när luften är som klarast och krispigast.

Ingredienser

portioner liter
  • 1,5 kg fläderbär
  • 1 citron
  • 2 dl vatten
  • 6 dl strösocker

Gör så här

  1. Repa bären från stjälkarna, använd gärna en gaffel. Tänk på att bären färgar av sig, så för den som vill undvika att få färg på händerna kan man använda plasthandskar. Sortera bort ev gröna bär.
  2. Skölj bären. Lägg dem i en kastrull tillsammans med vatten och pressad citronsaft.
  3. Koka upp och låt koka ca 10 minuter tills bären vätskat sig rejält. Pressa bären till ett mos med en potatisstöt.
  4. Passera moset genom en finmaskig sill eller en silduk.
  5. Mät upp saften och koka upp i en kastrull tillsammans med socker.
  6. Häll upp saften på flaskor och förvara i kylen. Eller frys i saften i små lådor för längre hållbarhet. Späd efter tycket och smak, 1 del saft och 2 delar vatten brukar vara bra att utgå ifrån.