Saft på den vackra rallarrosen, eller mjölkört/mjölke som den också kallas. Tips! Tänk på bina och plocka inte mer än du behöver till din saft.
Se My Feldt laga receptet
Ingredienser
1.5 - 2 liter
750 g strösocker (ekologiskt)
1 l vatten
10-20 rallaros, klasar
275 g citron, färskpressad (ca 6 citroner)
Gör så här
Koka upp socker och vatten. Pressa citronerna.
Lägg upp rallarrosor i ett kärl. Slå först över sockerlagen och sedan citronsaften. Låt dra i 3-6 dagar. Smaka av den efter 3 dagar, och om du vill ha mer smak låt den dra några dagar till.
Sila saften och häll upp på rena flaskor, den håller ca 2 veckor i kylen eller frys in den.
Pastörisera för längre hållbarhet:
Pastörisera saften genom att värma den tills den har en temperatur på 85 grader. Försök hålla temperaturen i 15 minuter.
Häll upp den varma saften på steriliserade flaskor. Späd med vatten vid servering. Förvara saften mörkt och svalt. Den håller i cirka 6 månader.