Saftig äppeltårta

POPULÄRT
koket.se
Saftig äppeltårta
Foto: Tv4

Saftig äppeltårta

Av: Adnana - Närke

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

1 h

Hur avslutar man en festlig middag på topp? Jo med en saftig äppeltårta!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Adnana - Närke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Botten

  • 75 g smör
  • 40 g strösocker
  • 2 äggulor
  • 75 g sötmandel, malda
  • 50 g vetemjöl

Äppelfyllning

  • 500 g äpple (ca 4 äpplen, syrliga)
  • smör
  • 0,5 citron, saften

Kräm

  • 2,5 äggulor
  • 100 g strösocker
  • 3 msk majsstärkelse
  • 3,5 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker

Skum

  • 4 äggvitor
  • 100 g florsocker
  • blandade nötter (till dekoration)

Gör så här

Botten

  1. Blanda alla ingredienserna till bottnen och tryck ut det i en rund form.
  2. Grädda i 20 minuter på 180 grader.
  3. Medan bottnen är i ugnen så förbered fyllningarna.

Äppelfyllning

  1. Skala och riv äpplena.
  2. Smörstek äpplena tillsammans med citronsaften i ca 15 minuter.

Krämen

  1. Blanda alla ingredienserna till krämen.
  2. Koka på svag värme tills krämen har tjocknat.
  3. Ta av från spisen och låt den stå vid sidan.

Skum

  1. Vispa äggvitor och socker till ett fast och hårt skum.

Montering

  1. Fördela äppelfyllningen över bottnen.
  2. Bred sedan ut krämen över äpplena.
  3. Toppa slutligen med skummet.
  4. Ställ tillbaka tårtan i ugnen och grädda i ytterligare 15 minuter på 180 grader.
  5. Dekorera med malda nötter och servera tårtan kall.