300 g blandade nötter, och eller frön (valfria sorter)
300 g torkad frukt (t ex aprikoser, plommon, russin)
1,5 msk kryddblandning, kanel, gurkmeja, kardemumma och ingefära
4 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
Gör så här
Grovhacka nötter och de torkade frukterna.
Blanda de torra ingredienserna, råg- och vetemjöl, nötter och salt.
Blanda filmjölk och bikarbonat och rör sedan ner tillsammans med de torra ingredienserna. Tillsätt den torkade frukten och sirapen. Rör ihop till en jämn smet/ deg.
Klä en brödform med bakplåtspapper och häll över smeten i formen. Grädda brödet på ca 175 grader i nedre delen av ugnen i 2 timmar. Brödet blir lätt mörkt på toppen, så täck med bakplåtspapper efter halva tiden.