Saftig glutenfri persikokaka med blåbär

POPULÄRT
Saftig glutenfri persikokaka med blåbär
Foto: Kamilla Jönvik
Kamilla Jönvik
Kamilla Jönvik

Saftig glutenfri persikokaka med blåbär

9 ingredienser

50 min

Saftig, glutenfri och vegansk kaka där söta persikor möter syrliga blåbär. Kakan görs med spadet från en kikärtsburk, när det vispas blir det lika fluffigt som äggvitor och passar utmärkt till bakning! Det kallas även aquafaba och den färdiga kakan har ingen smak av själva kikärtorna.

Ingredienser

portioner
  • 3 dl mandelmjöl
  • 2 dl potatismjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 400 g kikärtor, på burk, bara spadet.
  • 1 dl äppelmos
  • 1 dl agavesirap (eller lönnsirap)
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 2 persikor (färska mogna eller nektariner)
  • 2 dl blåbär, frysta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett ark bakplåtspapper i en långpanna som är ca 25x35 cm, se till att både botten och sidor täcks. Om din långpanna är större så kan du knipa ihop hörnen på bakplåtspappret så att det blir rätt mått.
  2. Halvera persikorna och ta ut kärnorna. Skiva persikorna och sätt åt sidan.
  3. Blanda mandelmjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål med en visp tills det är välblandat och klumpfritt.
  4. Häll kikärtsspadet i en annan skål. (Du ska bara använda själva spadet, spara kikärtorna till något annat recept.) Vispa spadet med elvisp i 6 minuter, det ska vara riktigt fluffigt. Viktigt att skål och visp är rena och torra innan du börjar vispa.
  5. Häll äppelmos, sirap, äppelcidervinäger och mjölblandning i fluffet. Vänd runt med en slickepott tills det är blandat.
  6. Bred ut smeten i långpannan. Lägg persikoskivorna och blåbär på smeten, tryck inte ner dem utan låt dem ligga uppe på smeten.
  7. Baka kakan i ca 35 minuter tills den är gyllenbrun. Låt svalna något innan du skär i rutor. Kakan är allra godast nygräddad.