Vispa rumsvarmt smör och strösocker med en elvisp eller köksassistent tills allt blandats väl.
Tillsätt ricotta och vispa ytterligare i minst 5 minuter till en luftig konsistens.
Vispa ner ett ägg i taget i smeten. Tillsätt vaniljsocker samt skal och saft från en blodapelsin. Rör om.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål, sikta sedan ner det i smeten. Tillsätt salt och blå vallmofrön och vänd ner i smeten.
Ta fram en springform som är 24 cm i diameter, spänn fast ett bakplåtspapper i botten. Smörj kanterna med smör och pudra florsocker på kanterna.
Häll i smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter, känn efter med en sticka.
Ta ut kakan och låt svalna helt.
Glasyr och dekoration
Häll florsocker i en skål och tillsätt saft och skal från blodapelsinen. Rör runt till en fin konsistens. Tillsätt lite mer florsocker om glasyren upplevs för lös. Tillsätt lite mer blodapelsinsaft om glasyren upplevs för fast.
Häll glasyren på den avsvalnade kakan och strö över blå vallmofrön.