Smörj och sockra en springform (23 cm i diameter).
Smält smöret i en kastrull. Sänk värmen och tillsätt chokladen. Rör tills allt har smält och ställ åt sidan.
Separera 4 av äggen och lägg äggvita och äggula för sig i två bunkar.
Tillsätt resterande ägg, kakao, vaniljsocker och hälften av sockret i bunken med äggula. Häll ned chokladen och blanda under konstant omrörning. Ställ åt sidan.
Vispa upp äggvitan med en elvisp och tillsätt resterande socker i omgångar. Vispa tills du har en glansig maräng som formar sig som en fågelnäbb när du lyfter vispen.
Vänd först i en tredjedel av marängen för att mjuka upp chokladblandningen och vänd därefter i resten av marängen. Blanda tills smeten är helt homogen.
Häll i springformen. Grädda i 25 minuter. Stäng därefter av ugnen, öppna ugnsluckan för att släppa ut eventuell ånga och låt kakan stå kvar i ytterligare 5 minuter. Låt svalna helt i rumstemperatur före servering.
Servering
Sikta över kakao och servera med en klick vispgrädde.