Saftig saffranskaka med hallon och grädde

Saftig saffranskaka med hallon och grädde
Foto: Stephanie Bjelkstam
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Saftig saffranskaka med hallon och grädde

11 ingredienser

45 m

Den här saffranskakan är verkligen en både enkel och fantastiskt saftig och härlig julkaka. Perfekt till luciafikat och även grym till julbordet med lite lättvispad grädde och rårörda bär. /Leila

Ingredienser

portioner kaka
  • 3 ägg (ekologiska)
  • 3,75 dl strösocker
  • 250 g smör
  • 2 förp saffran [1 g]
  • 1,75 dl standardmjölk
  • 5 dl vetemjöl
  • 2,5 tsk bakpulver
  • smör, till formen
  • ströbröd, till formen

Servering

  • grädde, lättvispad
  • rårörda bär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
  2. Vispa ägg och strösocker luftigt.
  3. Smält smöret och blanda det med saffran och mjölk.
  4. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
  5. Blanda ner smör- och mjölkblandningen lite i taget i smeten.
  6. Fyll en smord och bröad kakform och grädda i nedre delen av ugnen cirka 30-35 minuter. Prova med en sticka, är den torr så är kakan färdig.