Saftiga kanel- och kardemummabullar

POPULÄRT
Saftiga kanel- och kardemummabullar
Foto: Alexander Pelli
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Saftiga kanel- och kardemummabullar

21 ingredienser

2 h 30 min

"Här får du ett otroligt bra recept på de saftigaste bullarna jag vet tillsammans med några bra tips på vägen. Det går att strunta i sockerlagen och istället pensla med mjölk efter ugnen." / Alexander

Vill du hellre göra krämbullar? Här hittar du mitt bästa recept

Tips! Jag bakar mina bullar med bara över- och undervärme för att få mina bullar saftigare, men då måste man baka med en högre temperatur. Håll koll och se om du behöver baka varmare eller kallare, 8-10 min är den bästa tiden få bullarna perfekt gräddade och saftiga.

Ingredienser

portioner30 - 40 stycken

Bulldeg

  • 400 g vatten [4 dl]
  • 100 g standardmjölk (eko) [1 dl]
  • 50 g jäst, ej för söta degar
  • 1050 g vetemjöl (eko) [1,75 l]
  • 250 g smör, normalsaltat (eko)
  • 200 g strösocker (eko) [2,2 dl]
  • 16 g kardemummakärnor, stött (eko)
  • 8 g salt [1,3 tsk]

Smörfyllning

  • 300 g normalsaltat smör (eko)
  • 250 g strösocker (eko) [2,8 dl]
  • 3 g salt [0,5 tsk]

Kardemummasocker (till kardemummabullar)

  • 0,5 dl rörsocker (eller strösocker)
  • 0,5 dl kardemummakärnor, stött

Kanelsocker (till kanelbullar)

  • 0,5 dl rörsocker, eller strösocker
  • 0,5 dl malen kanel

Sockerlag

  • 150 g vatten [1,5 dl]
  • 150 g strösocker, eller råsocker (eko) [1,7 dl]

Topping

  • kardemummasocker, till kardemummabullar (se recept ovan)
  • pärlsocker, till kanelbullar
  • mandelsplitter, rostade
  • ägg, till pensling
  • salt, till pensling

Gör så här

Smörfyllningen

  1. Blanda samman allting i en skål, använd gärna mjukt smör.

Sockerlagen

  1. Koka ihop allt och häll upp i en burk. Tips! Du kan smaksätta din sockerlag med vanilj eller kanel.

Bulldeg

  1. Blanda ihop alla ingredienser i ca 15 minuter långsamt tills degen är elastisk och glansig. Täck över och låt vila i 30 minuter.
  2. Kavla ut degen ca ½ cm tjock och bred ut din fyllning, strö över ditt kryddsocker och rulla till snäckor, dela upp i önskad storlek, 70-90 g är min favorit. Låt jäsa övertäckta eller i avstängd ugn i ca 45-90 minuter.
  3. Sätt på ugnen på 230 grader med under och övervärme utan fläkt. Pensla dina bullar med uppvispat ägg (med lite salt i) och toppa med ditt val av topping.
  4. Baka i ca 8-12 minuter och pensla med mjölk eller sockerlag efter ugnen. Tips! Jäs bullarna i en avstängd ugn med kokande vatten i botten i en plåt. Viktigt att veta om ugnen klarar av fukt/ånga.