Saftiga kardemummabullar

Saftiga kardemummabullar
Foto: Dansukker

Saftiga kardemummabullar

15 ingredienser

2 h

De här saftiga kardemummabullarna är penslade med smör och doppade i socker för extra lyxig känsla! Perfekt till picknicken eller gofikan.

Dansukker det enda svenska strösockret
DanSukker strösocker vit bakgrund

Dansukker det enda svenska strösockret

Dansukker kommer från svenska sockerbetor, odlade på skånska åkrar.

Läs mer

Ingredienser

portioner34 - 40 bullar

Vetedeg

  • 50 g jäst (för söta degar)
  • 5 dl mjölk, rumstempererad
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 1,5 dl Dansukker Vit Sirap
  • 3 tsk kardemummakapsel, stött
  • 13-15 dl vetemjöl [ca 800 g]
  • 0,5 tsk salt

Fyllning

  • 200 g smör, rumstempererat
  • 2 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker Fairtrade
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
  • 3 tsk kardemummakärnor, stött

Pensling

  • 1 ägg, uppvispat (+ lite salt och lite vatten)

Garnering

  • smör, smält
  • Dansukker Strösocker
  • kardemummakärnor, stött

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och rör tills det löst sig.
  2. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt i degspadet tillsammans med sirap, kardemumma och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Tillsätt saltet och fortsätt blanda tills degen släpper från kanterna, ytterligare cirka 5 minuter. Tillsätt mer vetemjöl vid behov.
  3. Låt jäsa under plast i cirka 30 minuter.
  4. Förbered fyllningen. Vispa ihop alla ingredienser och ställ åt sidan.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela i två delar och kavla ut till rektanglar. Bred ut fyllningen i ett jämnt lager. Rulla samman och skär i bitar. Lägg bullarna i bullformar, glest på en plåt. Låt jäsa under duk i 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Pensla bullarna försiktigt med uppvispat ägg med salt och vatten. Grädda i mitten av ugnen i cirka 8–10 minuter. Låt svalna på galler, under bakduk.
  7. Blanda strösocker och kardemumma i en skål, måtta efter egen smak. Pensla de avsvalnade bullarna med smör och doppa i socker- och kardemummablandningen.
  8. Tips! Frys in bullarna utan garneringen. Ta ut ur frysen när de ska ätas och pensla på smält smör och doppa i socker- och kardemummablandningen.
TIPS!
Fler tips!
Syltskola, DanSukker björnbärssylt

Fler tips!

Här hittar du fler ljuvliga baktips från Dansukker

Läs mer