aubergine, torkade och urgröpta (finns att köpa i orientalisk matbutik)
Dolma paste
2 msk rosmarin, hackad
2 msk färsk timjan, hackad
4 msk färsk persilja, hackad
1 klyfta vitlök, finhackad
0,5 dl tomatpuré
1 dl vatten
Pul biber -smör
200 g smör
1 dl pul biber
2 dl pinjenötter, grillade och hackade
Kryddigt ris
4 dl ris, tvättat
2 msk pinjenötter, hackad
2 msk sultanrussin, hackad
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
2 tsk isot bieber (turkisk chili)
3 msk pul biber (söt turkisk chili)
1 dl olivolja
Tillagning
tomat
blandade örter
Gör så här
Börja med att lägga de torkade auberginerna i kokande vatten. Låt svälla i ca 2 minuter.
Dolma paste
Rör ihop alla ingredienser till dolma paste.
Pul biber -smör
Bryn smöret och tillsätt pul biber när smöret är 80 grader varmt. Addera slutligen pinjenötterna.
Kryddigt ris
Blanda ihop ris, dolma paste, nötter, russin, pul biber och salt.
Jobba in alla ingredienser med riset och blanda runt några minuter, gå i med olivolja och fortsätt blanda runt
Smaka av med mer kryddor samt vitlök om det behövs. Det är gott med mycket kryddor och smak! Konsistensen på riset ska vara lite kompakt och formbart i din hand, nästan lite krämigt. Känns riset torrt så jobba i lite vatten eller olivolja
Låt riset vila i 5–10 minuter.
Smaka av och tillsätt mer kryddor vid behov. Det ska vara en fin balans av pul biber, krydda, russin och nötter. Ibland kan mer vitlök behövas.
Tillagning
Fyll en aubergine med risfyllning. Fyll den hela vägen upp till kanten. Två halverade aubergine borde räcka till en portion.
Fyll bottnen av en kastrull med dina fyllda auberginer, men högst två lager så det inte blir en ojämn kokning.
Fyll kastrullen med vatten, finhackade tomater och örter för smak. Koka i ca 8–10 minuter.
Ta bort kastrullen från värmen och låt vila ca 30 minuter.
Servera med exempelvis yoghurt och pul biber -smöret.