Sakhachapure

Sakhachapure
Foto: Elias Rehnman

Sakhachapure

Av: Machakhela

Från: När och fjärran

14 ingredienser

3 h

Georgisk specialitet med bröd fyllt med ägg, mozzarella och fetaost.

Ingredienser

portioner2 - 4 stycken

Deg

  • 500 g vetemjöl (plus extra vid utbakningen)
  • 0,5 tsk strösocker
  • 1,2 dl vatten, varmt
  • 1 tsk torrjäst
  • 1,2 dl mjölk
  • 1 ägg, vispat
  • 2-3 msk rapsolja

Fyllning

  • 200 g mozzarellaost, riven
  • 150 g fetaost, smulad
  • ev getost
  • 40 g smör, rumstempererat
  • 1-2 msk örtsalt

Fyllning steg 2

  • 1-2 äggulor, till pensling
  • 4 ägg

Gör så här

Deg

  1. Blanda mjöl och socker i en hushållsassistent. I en bunke blandar du jäst och det varma vattnet och låter det stå ca 10 minuter. Ta sedan vatten- och jästblandningen och mjölken samt det uppvispade ägget och oljan och tillsätt till mjöl- och sockermixen. Knåda gärna med maskin eller för hand, välj själv. Forma till en boll och låt jäsa ca 2 timmar under en handduk eller tills dess att degen blivit dubbla storleken.
  2. Strö lite mjöl på bakbordet och tippa upp degen där. Knåda degen i ca 5 minuter för hand, dela sedan upp degen i 2 eller 4 bitar. Ta fram ugnsplåtar och lägg ut bakplåtspapper. Forma degen till båtar, och låt jäsa i 10 minuter.

Fyllning

  1. Värm upp ugnen till 225 grader. Gör i ordning din fyllning i en skål. Dela upp fyllningen på bröden. Lägg fyllningen i mitten av brödet. Du ska nämligen vika upp långsidorna och vrida till toppen och botten av brödet ordentligt. Men du ska se fyllningen i mitten, som en liten eka.
  2. Baka av bröden i ugnen samtidigt i ca 10-12 minuter. Ta ut bröden ur ugnen och pensla dem med äggula. Toppa varje bröd med knäckt ägg, in i ugnen ytterligare 3-4 minuter! Ta ur ugnen. Servera gärna brödet direkt eller åtminstone ljumna.