Sallad på kronärtskocka, vaktelägg, maskrosor och mynta

Sallad på kronärtskocka, vaktelägg, maskrosor och mynta
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Sallad på kronärtskocka, vaktelägg, maskrosor och mynta

19 ingredienser

30 m

Lyxig och somrig sallad med hemkokta kronärtskockor, vaktelägg samt färska örter och blad.

Ingredienser

portioner

Noras kronärtskockor ”Barigoule”

  • 3 kronärtskockor
  • 1 citron, saften
  • 2 dl vatten
  • 1 dl olivolja
  • 1 hel vitlök, halverad
  • 2 schalottenlökar, skivade
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 kruka mynta

vinägrett

  • 5 msk olivolja
  • 0,5 schalottenlök, finhackad
  • 2 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
  • 1 kruka mynta, hackad
  • salt
  • svartpeppar

sallad

  • 12 vaktelägg
  • 1 dl späda maskrosblad
  • 200 g rädisa
  • 70 g blandade örtskott, ängssyra, mynta och machésallad
  • vitvinsvinäger

Gör så här

Noras kronärtskockor ”Barigoule”

  1. Skala och rensa kronärtskockorna så att du får bara botten. Använd en liten kniv. Skär kronärtskockorna i mindre bitar.
  2. Lägg i en kastrull tillsammans med övriga ingredienser.
  3. Koka upp och lägg ett smörpapper på toppen, låt skockorna svalna i lagen.

Vinägrett

  1. Rör samman vinägretten i en skål och smaksätt med mynta, salt och svartpeppar.

Sallad

  1. Skölj salladen och skiva rädisorna, koka vakteläggen 2,15 minuter i vatten. Spola dem snabbt i kallt vatten. Lägg äggen i vitvinsvinäger i en skål så det täcker, låt dem ligga i ca 10 minuter så att det börjar bubbla och skalet släpper (syran i vinägern luckrar upp kalken i äggskalet men tränger inte in i ägget och då blir äggen lättare att skala).
  2. Lägg upp kronärtskocka, rädisor, örtskott och maskrosblad, mynta och machésallad på ett fat. Toppa med vakteläggen och ringla vinägretten över salladen och njut.