Lite tålamod och noggrant hackande belönas rikligt med en smakrik och lätt, katalansk sås som passar perfekt till grillspett av både kött, kyckling och fisk.
Värm ugnen till 250 ° och smörj en plåt med lite olivolja. Dela paprikorna och ta bort kärnorna. Lägg delarna på plåten med skalet upp, pensla lite olivolja ovanpå. Rosta paprikorna mitt i ugnen i 5–7 minuter så att skalet blir svartfläckigt och bubbligt. Ta ut plåten, lägg paprikorna i en plastpåse och lägg den i kylen.
Skala och hacka löken, lägg den i en kastrull och slå över olivolja så att det täcker. Hetta upp och sjud löken mjuk på låg värme i ca 15 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna.
Koka upp 2 liter vatten i en kastrull. Skär ett litet kryss i bottnen på tomaterna. Doppa dem 20 sekunder i det kokande vattnet, spola dem därefter genast kalla, eller lägg dem i isvatten. Skala tomaterna, skär dem i klyftor och ta bort kärnorna. Skär tomatköttet i tärningar.
Ta ut paprikan från kylen, dra av skalet med hjälp av en liten kniv och skär sedan paprikan i små tärningar. Sila av oljan från den kokta löken. (OBS! Oljan kan sparas och användas till stekning.) Blanda tomat- och paprikatärningar med lök, vinäger, tomatjuice, kapris, socker och persilja. Krydda salsan med salt, peppar och lite tabasco.